Manifestacije

1. Zlatna rajačka lisica (januar)
Lovačko udruženje „Rajac“ iz Ljiga organizuje lov na „Zlatnu rajačku lisicu“ sa psima goničima na obroncima Rajca. To je jedna od najstarijih manifestacija tog tipa sa obiljem pratećih sadržaja, poput odstrela divljeg vepra, jamarenja štetočina, takmičenja u gađanju glinenih golubova i slično.

2. Memorijal Čika Duško Jovanović (april)
Na Rajcu se održava takmičenje u planinarskom orijentacionom krosu, u organizaciji planinarskog društva Pobeda iz Beograda.

3. Kosidba na Rajcu (jul)
Svake godine, u nedelju po Petrovdanu, održava se tradicionana turistička manifestacija Kosidba na Rajcu. Ovo je najveći i najposećeniji turistički događaj u bližem regionu. Predstvlja međunarodno Kup takmičenje kosača, pobednika na svojim lokalnim takmičenjima. Čitav koncept manifestacije neguje uspomenu na nekadašnji način života u planinskim stočarskim krajevima i slavi solidarnost, rad i tradiciju.

4. Ljiške kulturne večeri (jul)
Tokom sedmice koja prethodi Kosidbi na Rajcu, Gradska biblioteka iz Ljiga tradicionalno organizuje višednevni događaj „Ljiške kulturne večeri“. Tokom nekoliko dana Ljižani i posetioci Ljiga mogu uživati u raznovrsnom kulturno-umeničkom i zabavnom programu. Pored gostujućih izvođača, važan deo programa je predstavljanje mladih i neafirmisanih umetnika i dece ljiškog kraja.

5. Moravačko ćemane (avgust)
Moravačko ćemane je sabor i takmičenje violinista iz Ljiga i okoline. Održava se u selu Moravci pod pokroviteljstvom opštine Ljig.

6. Šumadijski vašari (jun, avgust i oktobar)

7. Dan čistih planina na Rajcu (septembar)
Planinarski klub Pobeda organizuje Trofej grada Beograda u planinarstvu i višeboju: pešačenje i planinarenje, planinarska orijentacija, planinsko trčanje, planinski biciklizam, nadvlačenje konopca i orijentiring. U okviru ove manifestacije održava se akcija čišćenja Rajca i okoline.

8. Hadži-Đerini dani (septembar)
Manastir Svetog Arhangela Gavrila iz Moravaca organizuje višednevnu manifestaciju posvećenu arhimandritu Gerasimu i njegovom značaju za narod Ljiga i Srbije u Prvom srpskom ustanku. U okviru ovog događaja održava se Svečana akademija, tematske književne večeri i koncerti i ostali kulturni-umetnički sadržaji koji slave istoriju i tradiciju našeg kraja. Takođe, u sklopu manifestacije održava se i tematska likovna kolonija.