Gde se nalazimo

Ljig je udaljen 87 km od Beograda, 35 km od Valjeva i 40 km od Gornjeg Milanovca, na magistralnom putu Beograd – Podgorica. Na oko 8 kilometara južno od Ljiga je planina Rajac, a 27 kilometara jugoistočno planina Rudnik.

Opština Ljig ima povoljan saobraćajni položaj. Trasa magistralnog puta M-22 poznatiji kao Ibarska magistrala, prolazi središnjim delom opštine i povezuje je sa velikim delom Srbije, kao i sa Crnom Gorom. Regionalni put R-202 povezuje Ljig sa Valjevom, kao centrom Kolubarskog okruga, ali i dalje sa Osečinom i Loznicom u podrinjskom delu Srbije. S druge strane, to je veza sa Aranđelovcem, Šumadijom i dolinom Velike Morave.

U toku je gradnja autoputa Beograd-Južni Jadran, deonica Beograd-Požega, koji će proći sredinom opštine Ljig u dužini od oko 18,4 kilometara.

Na području opštine Ljig zastupljen je samo drumski saobraćaj, ali su posledice toga znatno umanjene relativno malom udaljenosti od aerodroma u Surčinu i rečnih pristaništa na Savi i Dunavu u Obrenovcu i Beogradu, kao i blizini železničkih stanica Lajkovac i Lazarevac pruge Beograd-Bar.
Autobuska stanica u Ljigu ima izrazito tranzitni karakter sa kratkotrajnim zadržavanjem autobusa na prolaznim linijama.