О Љигу

Љиг се налази у западном делу централне Србије на надморској висини од 152 м. Са Београдом је повезан Ибарском магистралом. То је административни, привредни и културни центар истоимене општине. Развио се у атару села Гукоши као друмско насеље око реке, по којој је добио име у другој половини XИX века. За варошицу је проглашен 1920. године. Насеље се брже развијало од када је кроз њега прошла железничка пруга од Лајковца за Горњи Милановац.

На површини од 279 квадратних километара налази се 26 насеља: Ба, Бабајић, Белановица, Бошњановић, Бранчић, Велишевац, Гукош, Дићи, Доњи Бањани, Живковци, Ивановци, Јајчић, Кадина Лука, Калањевци, Козељ, Лалинци, Латковић, Липље, Љиг, Моравци, Палежница, Пољанице, Славковица, Цветановац са насељем Милавац, Штавица и Шутци.

Река Љиг протиче западним и северозападним подручјем општине. Оваква позиција утицала је да се најпре географски, а касније и функционално, Љиг дели на шумадијску зону на истоку и колубарску зону у долини реке Љиг.

Према попису из 2002. године на територији Општине је живело 14.629 становника у 27 насеља, од чега је 50,9% (7439) жена а 49,1% (7190) мушкараца. Према површини и броју становника општина Љиг припада групи мањих општина.