Манифестације

1. Златна рајачка лисица (јануар)
Ловачко удружење „Рајац“ из Љига организује лов на „Златну рајачку лисицу“ са псима гоничима на обронцима Рајца. То је једна од најстаријих манифестација тог типа са обиљем пратећих садржаја, попут одстрела дивљег вепра, јамарења штеточина, такмичења у гађању глинених голубова и слично.

2. Меморијал Чика Душко Јовановић (април)
На Рајцу се одржава такмичење у планинарском оријентационом кросу, у организацији планинарског друштва Победа из Београда.

3. Косидба на Рајцу (јул)
Сваке године, у недељу по Петровдану, одржава се традиционана туристичка манифестација Косидба на Рајцу. Ово је највећи и најпосећенији туристички догађај у ближем региону. Предствља међународно Куп такмичење косача, победника на својим локалним такмичењима. Читав концепт манифестације негује успомену на некадашњи начин живота у планинским сточарским крајевима и слави солидарност, рад и традицију.

4. Љишке културне вечери (јул)
Током седмице која претходи Косидби на Рајцу, Градска библиотека из Љига традиционално организује вишедневни догађај „Љишке културне вечери“. Током неколико дана Љижани и посетиоци Љига могу уживати у разноврсном културно-уменичком и забавном програму. Поред гостујућих извођача, важан део програма је представљање младих и неафирмисаних уметника и деце љишког краја.

5. Моравачко ћемане (август)
Моравачко ћемане је сабор и такмичење виолиниста из Љига и околине. Одржава се у селу Моравци под покровитељством општине Љиг.

6. Шумадијски вашари (јун, август и октобар)

7. Дан чистих планина на Рајцу (септембар)
Планинарски клуб Победа организује Трофеј града Београда у планинарству и вишебоју: пешачење и планинарење, планинарска оријентација, планинско трчање, планински бициклизам, надвлачење конопца и оријентиринг. У оквиру ове манифестације одржава се акција чишћења Рајца и околине.

8. Хаџи-Ђерини дани (септембар)
Манастир Светог Архангела Гаврила из Мораваца организује вишедневну манифестацију посвећену архимандриту Герасиму и његовом значају за народ Љига и Србије у Првом српском устанку. У оквиру овог догађаја одржава се Свечана академија, тематске књижевне вечери и концерти и остали културни-уметнички садржаји који славе историју и традицију нашег краја. Такође, у склопу манифестације одржава се и тематска ликовна колонија.