Где се налазимо

Љиг је удаљен 87 км од Београда, 35 км од Ваљева и 40 км од Горњег Милановца, на магистралном путу Београд – Подгорица. На око 8 километара јужно од Љига је планина Рајац, а 27 километара југоисточно планина Рудник.

Општина Љиг има повољан саобраћајни положај. Траса магистралног пута М-22 познатији као Ибарска магистрала, пролази средишњим делом општине и повезује је са великим делом Србије, као и са Црном Гором. Регионални пут Р-202 повезује Љиг са Ваљевом, као центром Колубарског округа, али и даље са Осечином и Лозницом у подрињском делу Србије. С друге стране, то је веза са Аранђеловцем, Шумадијом и долином Велике Мораве.

У току је градња аутопута Београд-Јужни Јадран, деоница Београд-Пожега, који ће проћи средином општине Љиг у дужини од око 18,4 километара.

На подручју општине Љиг заступљен је само друмски саобраћај, али су последице тога знатно умањене релативно малом удаљености од аеродрома у Сурчину и речних пристаништа на Сави и Дунаву у Обреновцу и Београду, као и близини железничких станица Лајковац и Лазаревац пруге Београд-Бар.
Аутобуска станица у Љигу има изразито транзитни карактер са краткотрајним задржавањем аутобуса на пролазним линијама.